28. července 2020

Bechyně - tip na výlet (část první)

Bechyně je lázeňské město. Často také označováno jako diamantové (díky klenbám v klášteře) nebo město keramiky (mimo jiné je zde i nejstarší keramická škola v ČR).

Pokud pojedete do Bechyně doporučuji jet raději ve všední den. Protože například v neděli je tam takových lidí, že budete mít problém se i někde najíst nebo si i jen tak posedět.
S restauracemi je to tam všeobecně trochu složitější nebo zvláštní...

náměstí Bechyně

Penzion U Pichlů
Asi nejlepší jídlo měli v restauraci v Penzionu U Pichlů. Jídlo bylo výborné. Bylo ovšem skoro stejně drahé jako v centru Prahy. Obsluha nestíhala. Většinou to bylo také dáno tím, že např. k jednomu stolu najednou lítali asi čtyři krát a tři různí lidé. A pak se na některé stoly vůbec nedostalo. Nebo to trvalo. Ale jak si objednáte většinou je jídlo relativně brzy. Na objednávku s sebou vše také vyřídili v pořádku a rychle. 
Co jsme trochu postrádali bylo více laskavého chování. Vlastně to byl hlavní důvod proč jsme se tam již nevrátili.
Restaurace Protivínka
A tolik kolik chybělo laskavosti v předchozí restauraci o tolik více jsme ji našli v Restauraci Protivínka. Velice milá obsluha. Velmi rychlá práce i když měli plno. Vždy usměvavý personál. Bohužel má tato restaurace v neděli zavřeno. Což si myslím, je velká škoda, protože v neděli by bylo asi potřeba, aby měli otevřeny restaurace všechny. Také bych řekla, že i když bylo jídlo chutné U Pichlů bylo více modernější a možná i lepší. Ale ne zase o tolik, abychom se tam vrátili tolikrát. 
Restaurace Panská
Další vhodnou a nám doporučenou restaurací byla Restaurace Panská. Bohužel jsme až v neděli večer (den našeho příjezdu) zjistili, že vaří pouze o víkendu (snad problém s málo personálem). A tak bohužel nemůžeme říci jaké to tom je...
Ellie's Pizza & Kebab
V centru jsme narazili ještě na dvě restaurace. Jedna z nich byla Ellie's Pizza & Kebab, která i rozváží po Bechyni. Bohužel vždy, když jsme měli zájem měli zavřeno. Takže opět nevyzkoušeno. I když jsme šli večer okolo (cca 18 hodin) zavřeno. Když jsme zkoušeli volat na telefonní číslo nefungovalo i když nešlo zrovna o zavírací den.
Vietnamská Bamboo Restaurace
Poslední restauraci na kterou jsme narazili je taková spíše typická Vietnamská Bamboo Restaurace, která se nachází právě pod zmíněnou Ellie´s. Mají trochu jiná jídla než jsou běžně na sídlištních restauracích tohoto typu, ale například Kung Pao tam najdete. Dali jsme si právě to a kachnu. Musím říct, že to byla jedna z nejlepší "čín", kterou jsem jedla. Jen upozorňuji, že byli obě jídla lehce do sladko-slana. Nevím jak lépe to popsat. Ale byla to opravdu dobrota.
Cukrárna & Gelateria Veis
Pokud byste rádi něco sladkého rozhodně mohu doporučit cukrárnu na náměstí Cukrárna & Gelateria Veis. Tam se asi dveře netrhnou. Vždy, když jsme šli okolo bylo v ní velké množství lidí a často fronta. Trvala naštěstí jen chviličku a za tu dobrotu to stojí. Cukrárna má zahrádku, ale je možné si sednou i uvnitř pokud není úplné horko. Myslím, že klimatizace nebo větráky by této cukrárně velice pomohli. Ale je zde možné sedět i venku. Nebo vše zabalí i s sebou (i kávu) 😉. Mají středně velké množství druhů zákusků. Českého i modernějšího typu. Ale!!! Naprosto výborná je zde zmrzlina. Vyrábějí si ji sami. Ano kopeček stojí 25 korun, ale je trochu větší než běžný kopeček a ta chuť!!! Opravdu ucítíte pouze příchuť, kterou si dáte. Mají smetanové, ovocné, sorbetové a různě zvláštní... Žádnou vodu a nic přidaného k tomu (no asi cukr...) Ale vlastně nejsou ani tak sladké, jak by se mohlo zdát...

Zdroj: Cukrarna Veis Facebook

Cukrárna u Lososů
Pokud byste přece jenom raději více klidu a levnější zmrzku i dortíky, běžte kousek nahoru od náměstí a tam po pravé straně (naproti Coopu) najdete další cukrárnu, Cukrárnu U Lososů. Tato cukrárna má krásnou historii. Jejich majitelé dříve vyráběli zbraně a to se dozvíte např. na prohlídce zámku viz článek o památkách v Bechyni. V cukrárně jsou moc milí. Není tam moc plno. Zmrzlina je taková normální. Kopeček myslím za 15 korun, je ale i menší než u CGV. Ovšem mají i opočenskou točenou 😉 a krásnou historii.

stará fotografie z výzdoby cukrárny

Pivovar Keras Bechyne
A poslední labužnický výlet jsme si udělali do místního Pivovaru Bechyně Keras. Nachází se trochu dále od centra, ale do 5 minut chůze. Personál byl moc příjemný. Posezení bylo moc fajn. Je to tam velké. A nechybí ani posezení venku. To je spíše provizorní, ale je tam. A je tam klid. Pokud budete mít hlad udělají vám i něco malého k pivu. Z piv si můžete vybrat 10° světlé výčepní, 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák. Všechny nám přišli moc dobré. Také si můžete koupit pivo s sebou. Prodávají v dvoulitrových petkách nebo litrových skleněných láhvích. Prodávají i různé upomínkové předměty. Pivovar je také místem tzv. Pivní cesty, kde si můžete kromě piva koupit i nálepku. Pivo je možné také koupit na dalších místech Bechyně. Doporučuji se podívat předem na jejich stránky.

naše malá ochutnávka

Krásný zážitek a šťastnou cestu.

Žádné komentáře:

Okomentovat